“Ik voel me vereerd dat ik mensen mag helpen” – Interview met Giovanna Gill

Ambitiouzz is een maatschappelijke organisatie met als doel cursisten op een effectieve manier voor te bereiden op de inburgering- of NT2 staatsexamens zodat de kans voor het behalen van een diploma verhoogd wordt. Maar wie zit er achter Ambitiouzz en wat is het verschil met andere inburgeringscursussen? Tijd voor een interview met Giovanna Gill, directrice Ambitiouzz.

Op dit moment bestaat Ambitiouzz uit vier docenten met een NT2 achtergrond, een projectmedewerker en Giovanna Gill. Zij is de oprichter en directeur van Ambitiouzz.

Na haar studies Sociale dienstverlening MBO en Pedagogiek HBO heeft ze 11 jaar als projectmedewerker en projectleider in het sociaal-cultureel veld gewerkt.
“Mijn expertise zat met name in jongeren- en meidenwerk, het ontwikkelen en uitvoeren van projecten die de jongeren stimuleerden om sterker in hun schoenen te staan en een eigen plekje in de maatschappij te vinden. In de zes jaar daarna was ik een van de oprichters en directeuren van stichting Powerlady, een organisatie die zich richt op emancipatie en empowerment van vrouwen die extra hulp kunnen gebruiken om actief mee te kunnen doen in de samenleving.”

Beheersing van taal en cultuur bleek essentieel
“In mijn laatste jaren als directeur van Powerlady ontwikkelde ik een project met vrouwen die hoog opgeleid waren, maar de Nederlandse taal niet goed beheersten. Zij raakten geïsoleerd omdat ze niet of moeilijk aan een baan konden komen en het moeilijk vonden om contact te leggen met hun omgeving. Het beheersen van de taal, het kennen van de Nederlandse cultuur en onze waarden en normen bleek van essentieel belang om je eigen plekje te kunnen vinden in de maatschappij. Daarnaast is het belangrijk een netwerk te hebben, het bewust zijn van je kansen en die ook te durven pakken.
Net zoals ik dat voorrecht heb gehad wil ik dat graag aan een ander meegeven. Daarom ben ik Ambitiouzz begonnen en hoop ik zowel vrouwen als mannen dat stukje zelfvertrouwen mee geven zodat ook zij zich zelfstandig kunnen redden.”

Persoonlijke aandacht en extra mogelijkheden
Ambitiouzz ondersteunt cursisten dus niet alleen bij het behalen van hun examens, maar biedt de inburgeraars mogelijkheden om zichzelf verder te ontwikkelen waardoor hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt steeds groter worden.

“Bij Ambitiouzz zijn de persoonlijke aandacht (ook buiten de les), kwaliteit en het eindresultaat hoofdzaak. Daarom hebben we kleinere klassen dan andere taalscholen. Ambitiouzz zet verschillende methodes en tools in om haar cursisten de Nederlandse taal, het land en haar gebruiken eigen te maken. Bijvoorbeeld door een extra programma waarbij we het land in gaan en samen dingen gaan ontdekken, zoals een rondleiding in de Tweede Kamer. Daarnaast bieden we hulp en een netwerk bij het zoeken naar een (vrijwilligers-)baan.”

Trots gevoel op de groei en hun kracht
Giovanna heeft haar plekje gevonden met Ambitiouzz:
“Ik ben zo blij als ik zie dat cursisten tevreden zijn en aangeven dat mijn inzet ook daadwerkelijk verschil heeft gemaakt in hun leven. Het is mooi om te zien en het geeft me een trots gevoel als ik zie hoe cursisten gegroeid zijn en wat ze in een korte tijd hebben bereikt.

Trotser dan trots ben ik als ze door onze inzet zich meer bewust zijn geworden van hun eigen kracht en hebben ontdekt hoe ze deze kunnen gebruiken om hun ambities waar te maken. Ik voel me soms vereerd dat ik mag helpen hun leven weer op de rails te krijgen.
Zoals bij een cursist die na een vechtscheiding en diverse zware tegenslagen zichzelf weer zo op wist te pakken dat ze aan het eind van haar traject een baan had gevonden en met hernieuwde kracht een nieuw hoofdstuk in haar leven begon. Zij had de kracht al van zichzelf, maar had iemand nodig om die weer aan te wakkeren. Een mooiere baan is er voor mij niet, om iemand zo te kunnen helpen!

Mijn droom is dan ook dat Ambitiouzz zal blijven bestaan, zich zal blijven onderscheiden en blijft aansluiten op de wensen en behoeftes van haar cursisten en de samenleving.”

Bewaren