“De taalles staat op nr 1, maar het is niet het enige wat we doen”- Interview met Reint

We hebben eerder al de directrice van Ambitiouzz geïnterviewd, maar voor de studenten zijn de leraren het echte middelpunt. Daarom nu een interview met Reint van de Vlis, een van de leraren die vanaf de start van Ambitiouzz al bij ons werkt. Hij geeft les in Osdorp en verzorgt ook de avondlessen in Zuidoost.

Na 17 jaar in het basisonderwijs en veel ervaring met schakelklassen, was Reint klaar voor een grote verandering. Hij staat wel nog voor de klas, maar dan met volwassenen ipv kinderen.
“Een hele andere ervaring! Het is nog onvoorspelbaarder dan met kinderen werken. Dat maakt het extra leuk. Volwassen hebben vaak al een bepaald idee of werkmethode in hun hoofd. Kinderen zijn nog veel plooibaarder. Volwassenen moet je echt overtuigen soms, dus het is veel uitdagender.”

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

“Het is geweldig om mensen wegwijs te kunnen maken in Amsterdam en Nederland. De cursisten nemen bijvoorbeeld vaak post mee wat ze niet begrijpen, zoals brieven van de gemeente, belasting of de energierekening. Zo kunnen we de taalles echt toespitsen op wat iemand nodig heeft om in Nederland te leven en iedereen ernaast goed individueel begeleiden. Ik help ze altijd graag met die extra dingetjes. Het gaat niet alleen om de taal, maar om hun leven in Nederland en dat is heel belangrijk.”

“Het is ook super mooi om de voortgang van de cursisten te zien. Eén keer in de maand maken we uitstapjes met de klas. Voor de zomer waren we op bezoek in de Tweede Kamer. Het is geweldig om dan te zien dat iemand volledig mee kan doen, begrijpt waar en waarom we daar zijn en tijdens de rondleiding goede vragen kan stellen. Dat maakt me wel een beetje trots op mijn cursisten.”

Werkt Ambitiouzz met een bepaalde lesmethode?

“Wij werken met de standaard lesmethode die iedereen gebruikt. Maar iedereen heeft zijn eigen manier van werken en wij passen ons daar graag op aan. We proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de leercapaciteiten van de cursist. In de klas werken we daarom met groepjes van hetzelfde niveau zodat iedereen het goede aanbod krijgt.

Wat is er bijzonder aan Ambitiouzz?

“Het individu staat echt centraal, iedereen krijgt echt zijn eigen programma wat bij hem/haar past. Maar we helpen ook met andere zaken, zoals de post die men thuis krijgt of bellen met een leer/werk consulent. Vaak snappen cursisten niet precies wat er gezegd is en zijn ze in de war. Dan helpen wij graag door even te bellen en het nogmaals uit te leggen.
De taalles staat uiteraard op nummer één, maar het is niet het enige wat we doen. We helpen de cursisten met alle facetten die horen bij inburgeren.

Daarnaast bouwen we wel echt een band met iedereen op. Er hangt een goede sfeer in de klas en de cursisten voelen zich thuis. Dat is voor ons heel belangrijk, er mag zeker af en toe wat gelachen worden.
Maar we mogen ook huilen als dat nodig is. Vorig jaar is er een cursist overleden en iedereen zat daar erg mee, maar voor de cursisten was dat iets om thuis te verwerken. Wij hebben echter meteen een altaar voor haar neer gezet met een foto en aangemoedigd over hun verdriet te praten. Verdriet mag je ook in de klas delen. Dat was voor de cursisten nieuw en vonden ze heel bijzonder.”